Od svih jestivih biljaka jagode su upravo idealne za početnike vrtlare jer nisu zahtjevne, te će uspijevati u običnim posudama ili visećim košarama.
U proljeće je najlakše početi sa uzgojem jagoda čije presadnice se mogu nabaviti u rasadnicima i vrtnim centrima. Mogu se uzgajati u teglama dubine 20 cm jer imaju plitki korijen, a najviše im odgovara specijalni supstrat za uzgajanje jagoda koji je nešto kiseliji (pH 4,6 – 6,4) u odnosu na zemlju u kojoj se uzgaja povrće i ostale balkonske biljke. Žardinjeru s jagodama na balkonu treba smjestiti na otvorenu I svijetlu poziciju, zaštićenu od vjetra I izravnog direktnog sunca posebno kada se radi o šumskim jagodama kojima odgovara poluhlad. U prvoj sezoni najbolje je pričekati s berbom plodova kako bi se biljka mogla fokusirati na razvoj korijenovog sustava, a to znači da je potrebno redovito skidati cvjetove i rezati vriježe koje rastu tijekom vegetacije.
Ako želite velike, sočne i ukusne plodove već 5 do 6 tjedana nakon sadnja počnite redovito prihranjivanjivati biljke sa organskim tekućim gnojivom i redovito ih zalijevati da se zemlja u posudama nikada posve ne osuši.
Oprez! Jagoda je prvo proljetno voće kojoj su da bi razvila plod potrebni oprašivači. Ako na balkonu raste cvijeće to neće biti problem, ukoliko je balkon na izoliranoj poziciji jagode će cvijetati, ali neće dati ploda. U tom slučaju vrtlar/ica mogu umjetno oprašiti cvijet i to kistom kojim će lagno proći po cvijetu.
Bilo da se radi o balkonu, terasi ili prozorskoj dasci, jeste li početnik ili već neko vrijeme eksperimentirate sa urbanim vrtlarenjem, jagode bi se trebale nalaziti na vrhu popisa želja za ovu vrtlarsku sezonu.
AUTORICA: Andreja Čoh