Egzotika u vrtu
Kad sam proljetos na razmjeni sjemena u Čakovcu naišla na paketić s natpisom prugasti patlidžan nisam oklijevala niti sekunde, iako osim da je riječ o patlidžanu nisam znala ništa o uzgoju te mesnate povrtnice. Od trenutka kad su se pojavili prvi plodovi pa do sazrijevanja, prugasti patlidžan izgledom najviše zbunjuje I privlači svakog posjetitelja u vrtu. Umjesto velikih mesnatih plodova kao kod plavog patlidžana, na stabiljci se pojavilo cirkusko šarenilo veličine jalapeno papričica. Plodovi su na biljci raspoređeni poput grozdova, sa 6 do 7 komada u grup i neujednačno sazrijavaju.
Prugasti patlidžan il ti “Striped Toga” Solanum melongena samo je jedna od mnogobrojnih sorti koje postoje, poput primjerice: “Ester egg”, “Rosa Bianca”, “Listada de Gandia”, “Rima”, “Little Fingers” I mnoge druge.
Na tržnici I u dućanu najčešće se nailazi na patlidžan duguljastih tamnoljubičastih plodova, no to je samo vrh ledenog brijega jer postoje sorte sa žutom, narančasto-crvenom, zelenom, bijelom, bijelo-ljubičastom i zeleno-bijelom korom s uzorkom mramora, duguljastog, jajolikog, čunjastog i kruškolikog oblika, a plodovi nekih sorti mogu biti dugi I do 1 metar.
Patlidžan u našim krajevima poznat pod imenom balancan, melancan, je jednogodišnja povrtna biljka iz porodice pomoćnica (Solanaceae), na što treba obratiti pažnju kada se slaže plodored u vrtu. Primjerice rajčica, paprika I krumpir također pripadaju porodici pomoćnica zbog čega treba izbjegavati sadnju tih kultura jednu iza druge na istoj gredici. Naime, biljke iz iste porodice trebaju ista hranjiva, te ih uglavnom napadaju isti nametnici i bolesti.
Stablo patlidžana je grmoliko visine od 40 do 100 cm, ima vretenast slabo razvijen korijenov sistem koji se pruža u dubinu do 80 cm. Cvjetovi su svjetloljubičaste boje I izbijaju pojedinačno ili u grupi, dok je oprašivanje autogamno (samooprašivanje). Period vegetacije ovisi o sorti.
U mojem slučaju posijala sam prugasti patlidžan u zatvorenom početkom ožujka, presadila presadnicu na otvoreno u svibnju, te ubrala prve plodove krajem kolovoza – ukupno 25 tjedana. Pretpostavljam da se zbog jake suše koja je bila u srpnju odužio period vegetacije, no bilo je tu u početku I problema sa puževima.
Budući da se radi o biljci tropskih I suptropskih korijena, patlidžanu je za rast potrebna temperatura od 25 do 30 stupnjeva dok se ispod 20 stupnjeva zaustavlja rast. Patlidžan se sije početkom proljeća u zatvorenom, a da bi se olakšalo klijanje, sjemenke se prije stavljaju 24 sata u vodi. Kad biljčice narastu 8 do 10 cm presađuju se u posude od 20 cm.
Tlo oko biljke prekrivala sam malčem kako bi sačuvala vlagu, budući da je potrebno patlidžan obilno zalijevati. Na nedostatak vlage biljka je osobito osjetljiva u razdoblju cvatnje, što može dovesti do opadanja cvjetova.
Što se tiče gnojenja, za vrijeme razvoja nisam dodavala ništa, no u priručnicima savjetuju da je dobro dodati uravnoteženo gnojivo ili tekuće hranjivo čim biljka procvijeta.
Berba
Prilikom odabira patlidžana potrebno je znati da izgledom biljka mora zračiti vitalnošću, a to znači da se bere ili kupuje onda kada je kora sasvim glatka, napeta I sjajna. Stabiljka patlidžana treba biti izražene zelene boje, a njegova umutrašnjost bijele. U suprotnom kada plod izgubi sjaj meso postaje gorko I nije više tako ukusno, niti nutritivno vrijedno. Najbolje ga je čuvati u hladnjaku.
p.s.
Prugasti patlidžan u kuhinji zasad sam samo koristila u varivu kao zamjenu za okru ili bamiju, te kao dodatak krumpiru iz pečnice.
Samo ukras….
Sve do 16.stoljeća patlidžan se u Europi radije uzgajao samo kao ukrasna biljka, dok su znanstveni umovi preporučavali narodu da ga se kloni u kuhinji jer bi mogao uzrokovati mračna stanja poput ludila…(“…the Circa instans of Matthaeus Platearius (12th century), it was noted that the bitterness and pungency of eggplants turned rapidly into melancholic and angry mood, pro- voking various ailments…”).
Njam njam
Pašteta od patliđana – http://sretnirecepti.blogspot.com/2013/08/sjajni-ljubicasti-patlidzan.html#.UjBGMLzJVol
eggplant relish
uzgoj:
inkovi:
AUTORICA: Andreja Čoh